Meditatief dansen

OVER DE NOODZAAK, HET VERWORVEN INZICHT OOK TE LATEN BEZINKEN

Veranderingsprocessen voltrekken zich met name in het gebied van het onbewuste; praten over je ervaringswereld kan enorm helpen om je situatie te verhelderen, maar bewustwording en inzicht krijgen is niet voldoende: mentaal inzicht garandeert nog geen verandering of groei, want ‘van praten over wijn is nog nooit iemand dronken geworden’.

Dat wat er met je aan het gebeuren is, moet nog een plaats krijgen in je systeem, moet nog verwerkt worden, met nog aarden. En dan gaat het om meer dan een mentaal ‘weten’. Pas met de hulp van lichaamswerk en creatieve werkvormen kan het verworven inzicht wortel schieten.

Dansen, in de geest van ‘Sacred Dance’, blijkt voor mij een zeer welkome en onmisbare aanvulling van het spectrum  van verwerkingsmogelijkheden. De steeds herhaalde bewegingen helpen om je te centreren, je innerlijke harmonie te hervinden, en mits goed gekozen, geeft een dans ook ruimte om innerlijke belevingen vorm te geven.

Image

Soms wordt het gesprek in de groep te mentaal of stokt de groepsdynamica. Dan kan een time out waarin beweging centraal staat de impasse doorbreken. De meeste dansen kunnen snel worden ingeoefend, en helpen meestal direct om een vruchtbaar werkklimaat te herstellen en vanuit het denkniveau terug te keren naar het niveau van ervaring en beleving.